Gode råd

 

Du kan selv øge chancerne for at blive gravid

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man indtager 400 mygram folinsyre om dagen, når man planlægger at blive gravid.

Derudover bør man spise en sund og varieret kost. Hvis den mad, man spiser, indeholder en masse frugt og grønt - mindst 6 stk. om dagen, er der ingen grund til at spise yderligere kosttilskud, mens man prøver at opnå graviditet.

Andre gode råd, der øger chancerne

* Rygning nedsætter fertiliteten væsentligt. Derudover har man større risiko for at abortere, hvis man ryger. Man bør derfor stoppe med at ryge inden insemination.

* Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ikke drikker alkohol under graviditet, og når man forsøger at blive gravid.

* Der er lidt uenighed om, hvorvidt kaffe og koffeinindtag har indvirkning på fertiliteten. Flere undersøgelser peger i forskellige retninger. For at være på den sikre side, bør man derfor ikke drikke mere end svarende til 200mg koffein dagligt. Vær opmærksom på, at der kan være stor forskel på indholdet af koffein i kaffe.

* Overvægt har også indvirkning på fertiliteten. Fedtvævet bevirker nemlig, at der dannes for meget mandligt kønshormon, som virker forstyrrende på hormonbalancen.

Man siger, at fertiliteten kan blive påvirket på et Body Mass Index (BMI) på 27 eller derover. BMI beregnes på følgende måde: Din vægt i kilo divideret med din højde mål i meter i anden. Hvis du f.eks. vejer 65 kg. og er 170 cm. ser regnestykket således ud: 65/(1,70x1,70) = 22,49 BMI. Hvis din fertilitet er påvirket, vil det f.eks. give sig udslag i en lang menstruationscyklus. Mange kvinder har forhøjet BMI uden, at det har indflydelse på fertiliteten.